Energetika.cz .:. Vše, co chcete vědět o energii, ale bojíte se zeptat...

Mapa portálu RSS Databáze firem Hestia Reklama Provozovatel

Energoblog



Politika ochrany klimatu ČR navrhuje snížení emisí o 40 % do roku 2020

22.10.2009

Ministerstvo životního prostředí dnes představilo aktualizovaný návrh Politiky ochrany klimatu ČR. Podle něj má Česká republika možnost snižovat emise skleníkových plynů o 28 milionů tun ročně, tedy do roku 2020 o jednu pětinu ve srovnání s rokem 2005 a o 40 % oproti roku 1990.

Dosažení tohoto cíle je podle propočtů nezávislého expertního týmu, který návrh politiky zpracoval, je možné za přijatelných ekonomických nákladů a bez výstavby nového jaderného zdroje. Politika předkládá konkrétní kroky a úkoly, které by k redukcí skleníkových emisí vedly. „Politika ochrany klimatu je zároveň naším jasným signálem pro blížící se klimatický summit OSN, který se za pár týdnů sejde v dánské Kodani,“ dodává ministr Miko.

Základ Politiky tvoří opatření pro všechna důležitá hospodářská odvětví. Jejich souhrnný potenciál do roku 2020 vyčísluje klimatická strategie takto:

  • V sektoru energetiky existuje potenciál snížení o 13 milionů tun (díky vyššímu využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla (9 milionů tun) a výrobě elektřiny ze zemního plynu (4 miliony tun).
  • V oblasti konečné spotřeby energie (v domácnostech a komerční sféře) existuje potenciál snížení emisí o 6 milionů tun. Největší potenciál je ve snižování energetické náročnosti budov, použití úspornějších spotřebičů a instalaci efektivnějších svítidel.
  • V průmyslu existuje potenciál snížení emisí o 4 miliony tun. Lze jej dosáhnout hospodárnějším nakládáním s teplem a elektrickou energií, jako je například využití pohonů s variabilní rychlostí, zavedení tepelného hospodářství apod.
  • V dopravě přináší rostoucí efektivita vozidel snížení emisí o 2 miliony tun. K tomu je třeba přičíst také snížení emisí o 1 milion tun díky dosažení 10% podílu biopaliv, což předpokládá i schválený klimaticko-energetický balíček EU.
  • Další snížení emisí přináší zalesnění části nevyužívané zemědělské půdy a opatření v zemědělství, jako je například poutání uhlíku v orné půdě a zvýšení efektivity (3 miliony tun).

Česká republika produkuje přes 14 tun skleníkových plynů na obyvatele a rok. Pro srovnání, Čína vypouští v přepočtu dvaapůlkrát méně, Indie sedmkrát a Keňa třiadvacetkrát méně. Rovněž v evropském srovnání si nevedeme nejlépe, i zde jsou naše emise stále o 35 % vyšší, než je průměr EU. Podle doporučení Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) by celosvětové emise měly do roku 2050 poklesnout o minimálně 80 % oproti roku 1990.

Ministerstvo životního prostředí urychlilo zveřejnění nové Politiky ochrany klimatu v reakci na návrh Státní energetické koncepce, se kterým minulý týden přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Považuji za zásadní, aby se diskuse o obou materiálech mohla vést ve stejnou dobu,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.


Další informace a návrh Politiky ochrany klimatu je k dispozici na stránce MŽP.


Přidat názor

Diskuse


 

Zaslat odkaz na tuto sekci přátelům...

Zpět Zpět na přední stranu

Doporučujeme
Komerční sdělení
Náš e-shop

Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách

obrázek - Energetický management pro energetické manažery ve školství a sociálních službách Publikace je určena správcům budov a energetických hospodářství v sociálních službách, školách a dalších budovách v majetku obcí. Stručným a jednoduchým způsobem poskytuje návod, jak sledovat a vyhodnocovat spotřeby energií a návody, jak zamezit zbytečným spotřebám a tedy i zbytečným výdajům na energie, kde a jak hledat provozní úspory.

Zobrazit všechny publikace

Nejčtenější
Komerční sdělení

Energetika.cz 2024 © Všechna práva vyhrazena Provozovatelem toho serveru je Ekowatt.

Původní Webdesign & engine navrhl TrPe - Lucifer.czPřestavba a správa LMsoft